Het ritme van een baby

Alles heeft een ritme. Frizzle Sizzle zong het al op het Songfestival van 1996 en ze hadden gelijk. Al is het ritme van een baby bij vlagen onnavolgbaar en niet te begrijpen. Gelukkig zijn er tal van sites die zogenaamd gouden tips geven voor het creëren van een goed ritme. Hierin zijn twee woorden heel erg belangrijk, signalen en rituelen.

De behoeften van een baby

In principe zijn de behoeften van een baby heel overzichtelijk. Ze zijn moe, hebben honger, hebben een vieze luier of willen een knuffel. Elke behoefte gaat vergezeld van zijn eigen signalen. Het is zaak deze signalen zo snel mogelijk te herkennen en de daarbij behorende actie te ondernemen. De meeste acties spreken voor zich en zijn makkelijk in de uitvoering. Hebben ze honger dan slinger je ze aan de borst, willen ze knuffelen dan ga je knuffelen, hebben ze een vieze luier dan geeft je ze aan de moeder en als ze moe zijn leg je ze op bed.

In principe gaat het zo. Maar vooral bij het op bed leggen is de tweede term heel belangrijk, rituelen.

Je baby laten slapen

In al onze beginnende ouders naïviteit dachten wij dat een baby zou gaan slapen als deze moe was. Niets bleek minder waar. Een baby kan blijkbaar niet uit zichzelf in slaap komen, dit moet begeleid worden door de ouders. Samen met je kleine een “Lord of the Rings” marathon er doorheen knallen omdat ze haar ogen toch nog steeds open heeft, is daarom geen goed idee. Vele uren huilen waren het gevolg.

Gollum LOTR Lord of the rings 1.jpg 1
Een Lord of the Rings marathon is een heel slecht idee

Om dergelijke huilsessies te voorkomen zijn we op zoek gegaan naar een slaapritueel. Iedereen heeft wel een eigen ‘best practice’ en online en offline vliegen de tips om je oren. Al deze goedbedoelde tips hadden echter geen invloed op ons, volgens de kinderarts, temperamentvol kind:
– Een verhaaltje voorlezen? Ogen open.
– Langzaam wiegen? Ogen open.
– Gezichtje kriebelen? Ogen open.
– Een beetje whisky door de melk? Niet geprobeerd.

Het slaapritueel

Onderaan de streep was de conclusie dat we zelf zelf op onderzoek uit moesten. Het heeft een aantal weken geduurd maar we hebben een ritueel gevonden die werkt als een malle! Wellicht hebben jullie er ook iets aan.

Het slaapritueel begint met het aansteken van stokjes wierook welke zijn opgesteld in een hartvorm. Hierna sprenkelen we water met lavendelolie en pepermuntolie rond haar bedje. Na een slag op de Tibetaanse gong loop ik met de kleine op mijn arm naar haar bedje. Tijdens de overgang van arm naar matras draaien we zachtjes Snuitje van Henny Huisman op de achtergrond. Als ze eenmaal ligt beginnen we langzaam met het richting de deur dansen van de Sirtaki. Even later kijken we op de babyfoon en onze kleine ligt altijd heerlijk te snurken.

Hebben jullie ook nog gouden tips die bij andere kinderen waarschijnlijk toch niet werken? Houd deze dan voor je.

1 gedachte over “Het ritme van een baby”

  1. Pingback: Energievretende Powernap | Het Leven Van Een Vader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *