Zwangerschapstermen

Jullie zijn zover! Je hebt besloten dat je klaar bent om de grootste verantwoordelijkheid van je leven aan te gaan. Of je bent er nog niet klaar voor en je moet als de sodemieter zorgen dat je dit wel wordt. Het scheelt dan al een hoop als je enigszins thuis bent in de jungle aan nieuwe woorden die op je af komen als je een kindje verwacht. Onderstaand overzicht met zwagerschapstermen helpt je hopelijk op weg.

Mis je een term? Dat horen we graag.

Apgarscore
Wat is de apgarscore? Direct na de geboorte wordt de kleine getest op van alles en nog wat. Van hartslag tot prikkelreactie. Met een beetje geluk is de eerste 10 meteen binnen. Niet meteen een 10. Gelukkig bieden ze ook herkansingen.   

Baarkruk
Wat is een baarkruk? Dit is een krukje om zittend te kunnen bevallen. Niet te verwarren met de barkruk. Dan zit je en dat bevalt, maar is compleet iets anders.

Fontanel
Wat is een fontanel? Dit zijn zachte plekken op het hoofd waar de schedel nog niet is dicht gegroeid. Iedere pasgeboren baby is dus letterlijk open-minded. De fontanel Zorgt ervoor dat het hoofdje een flexibel is waardoor deze een beetje in elkaar schuift tijdens de bevalling. Amen! 

Kolven
Wat is kolven? Een kolf is een melkmachine voor de moeder. Klinkt oncharmant en dat is het ook. Wel bittere noodzaak om de boel op gang te houden en je kleine te kunnen voorzien van heerlijke verse melk tijdens papadagen.

Lanugo
Wat is Lanugo? Tijdens de zwangerschap verandert je baby in een klein harig monstertje. Het hele lichaam is bedekt met een dun laagje donshaar, Lanugo. Geen mooi rustiek plaatsje in de heuvels van Toscane dus.    

Nekplooimeting
Wat is een nekplooimeting? Een nekplooimeting Maakt onderdeel uit van de combinatietest. Hierbij wordt de nekplooi van de ongeboren baby gemeten. Een verdikte nekplooi kan duiden op het downsyndroom. Of op een dikke nek.

Neuspeer
Wat is een neuspeer? Een neuspeer klinkt als een soortgenoot van de handappel. Is echter een vreemdsoortig apparaatje om de neus van kinderen leeg te zuigen. Is voor niemand leuk.

Tepelhoedje
Wat is een tepelhoedje? Een tepelhoedje klinkt vrolijk maar is het niet. Rubberen hoedje om tepels te beschermen tegen bijtgrage baby’s. Niet verkrijgbaar met geinige opdruk of kwastjes.

Zwangerschapscursus
Wat is een zwangerschapscursus? Dit is een duur betaalde live YouTube tutorial die je onder de streep toch gaat doen terwijl je nu nee zegt. Ieder verzet is zinloos. Bek houden, betalen en geïnteresseerd doen.

Belevenissen