Borstvoeding vol leermomenten

Borsten. Het zijn helemaal geen onaardige dingen, maar naast het esthetisch aangename hebben ze van oudsher één duidelijke functie. Voeden. Borstvoeding blijft het beste voor een kleine en het is heel mooi als dit ook lukt. Maar het is voor een man een wondere wereld.

In het ziekenhuis werd onze kleine meid meteen na de bevalling richting borst bewogen. Een wonderlijke reflex zorgde ervoor dat ze meteen toehapte. In vaktermen aanleggen, maar dan zonder boot en steiger.

Borstvoeding en een kolf

Eenmaal thuis bleek de borstvoeding niet voldoende op gang gekomen. De kraamhulp raadde aan een kolf op te halen. Vanwege enige spoed werd het een zondagochtendritje richting het Groene Kruis en even later zat de kolf naast mij in de gordel. Thuis zag ik de kolf voor het eerst aan het werk. Wat een geweldige uitvinding en wat een vervelend geluid. Met elke zucht van de machine stroomde de moedermelk de flesjes in.

Medela maxi swing borstkolf kolf

Gefascineerd keek ik naar het ritmische bewegen van de tepels. En met nog meer fascinatie keek ik naar de hoeveelheid melk die geproduceerd werd. Een snelle blik op de kleine meid en ik wist vrijwel zeker dat ze moeite zou hebben om in datzelfde tempo te drinken. De moeder in kwestie koestert elke druppel van het witte goud, dus weggooien van de overschotten was geen optie. Na een zoektocht op Marktplaats stond er al snel een vrieskast met een inhoud van 360 liter in de schuur te snorren. Dit moest voorlopig voldoende zijn.

Tepelhoedje van de koning

Terug naar onze kraamhulp. Dat blijkt ineens een wandelende idee genererende vrouw. Net enigszins bekomen van de kolf stelde ze moeiteloos het gebruik van tepelhoedjes voor. Een snelle zoekopdracht zorgde voor een blik vol verbazing bij mij. Ik kende tepelkwastjes, maar dit was compleet nieuw voor me.

Tepelkloven, stuwing en melkblaren. Met het voorbij glijden van de dagen werd mijn borstenkennis steeds verder uitgebreid. Even dacht ik vol weemoed aan mijn onwetende borstenkennis van enkele weken geleden. Meteen werd ik weer tot de orde geroepen en gemaand tot een ritje naar de winkel met een heel kort en overzichtelijk boodschappenlijstje, zoogkompressen.

Na enkele weken had ik de in het kader van borstvoeding noodzakelijke borstontwikkelingen verwerkt en begon het genieten. De mooie momenten dat de kleine meid bij haar moeder aan de borst lag. Momenten die ik koester en bij de aanblik daarvan maakt mijn hart een sprongetje.

Met heel veel liefde tijdelijk mijn plek afgestaan.

3 gedachten over “Borstvoeding vol leermomenten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *