De grote babykamer leugen

Zodra je een kleine verwacht doemt de vraag ‘Wanneer moeten we beginnen met de babykamer’ op? Volgens de zwangerschap-apps en heel veel online moeders op nog meer forums moet een babykamer klaar zijn rond week 32 van de zwangerschap. Mijn vriendin heeft dit ook allemaal gelezen en hield de babykamerplanning dus strak op week 32 van de zwangerschap.

Meubels voor de babykamer

Op een mooie zonnige dag in zwangerschapsweek 28 stapten wij vol goede moed in een geleende bus om onze babykamer te scoren bij Prénatal. Eenmaal binnen kon je moeiteloos voorspellen in welke levensfase de overige stellen zaten. De mensen tussen zwangerschapsweek 16 en 20 stonden bij de kleertjes het eerste blauwe en/ of roze pakje uit te zoeken, de vrouw die achter een rollator rondschuifelde wil een knuffel voor haar kleinkind en dan heb je nog de mensen zoals ons. Ergens tussen de 25 en 30 weken en op zoek naar snoezige meubeltjes.

Babykamer van Prenatal

Gelukkig waren we er snel uit. Inpakken en wegwezen, zouden we doen als de meubels op voorraad waren. Maar de levertijd was ruim 6 weken. Een snelle rekensom leidde tot een vreselijke conclusie. Dat is te laat! Dan zitten we al in week 34!

Opkomende babykamer stress

Intern blinde paniek maakte zich meester van mij. Maar dit moest ik natuurlijk niet laten blijken aan een vrouw waarbij de hormonen continu intern aan het strijden zijn. Nee, rust was het devies. Uitstralen dat ik alles onder controle heb en de komende weken gebruiken om de babykamer verwachting langzaam op te rekken naar week 34.

Psychologische oorlogsvoering en alle mogelijke beïnvloedingstechnieken werden van stal gehaald. Met succes. Week 34 stond er zonder enig voortijds morren een hele mooie babykamer te shinen. Net op tijd! Dacht ik.

Maar de online moeders die roepen dat de babykamer op tijd klaar moet zijn, zijn verdorie precies dezelfde mensen die roepen dat de baby de eerste 6 maanden bij de ouders op de kamer moet slapen. Ruim na de bevalling is de babykamer in elk geval nog zo goed als nieuw. Dus mannen, zet aan het einde van de zwangerschap een lekker muziekje op en schilder rustig na week 32 de plintjes en leg lachend in week 37 nog een laminaatvloertje.

De online babykamer planning is een leugen.

8 gedachten over “De grote babykamer leugen”

  1. Ha ha geweldig verhaal, glimlachend achter mijn scherm. Ik had alleen nog niet meegekregen dat je inmiddels vader bent gefeliciteerd geniet ervan.

  2. Gefeliciteerd met Evi! En met het goede verhaal. Zo gaat het vaak. Totdat aanstaande moeder weeën krijgt bij 26 weken en in het ziekenhuis terecht komt. Nadat ik van de schrik was bekomen en een schone onderbroek en veel liefde in het ziekenhuis had afgeleverd, heb ik dezelfde avond de muren van de babykamer gewit. Dat duurde tot de zon bijna op was. Na twee dagen mocht aanstaande moeder trouwens naar huis en bleef wurm nog ettelijke weken binnen.

    1. Dank Koen! Het gaat meestal toch niet zoals gepland, hetgeen meteen een prima reden is om niet te plannen. Maar ook zonder gewitte babykamer (of gerozete) was het vast we goed gekomen. Ik moet de eerste baby nog tegenkomen die klachten heeft over de muurbekleding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *