Koffie. Wat zou ik zijn zonder koffie.

Koffie helpt mij de slaap te verdrijven. Koffie is mijn gezelschap als ik verder alleen ben met mijn gedachten. De geur van koffie doet mij denken aan thuis, aan mijn geliefden. De kringen in de tafel zijn geworden tot herinneringen. Herinneringen aan onze verdomde kraamhulp die geen onderzetter gebruikte voor haar eigen gezette kop thee terwijl ik op de bank met een huilende baby op mijn arm zat te snakken naar een kop koffie.

De strijd met groente

Onze Dame is alweer twee en op de woensdag hebben wij tweetje het rijk alleen. En onze Dame is geen goede eter is. Ze weigert alles wat groente is, op groente lijkt of in de buurt van groente is geweest te eten. Uiteraard ken ik zelf inmiddels het belang van groente en daarom besloot ik haar negatieve voedingspatroon rigoureus te doorbreken.

Urenlang heb ik het internet afgespeurd, boeken gelezen en mij op zeer actieve moederfora begeven onder de schuilnaam Bertha85. En het heeft resultaat opgeleverd. De verzamelde informatie heb ik omgezet naar een concreet actieplan; beter bekend onder de codenaam ‘operatie Boon’. Een uiterst geraffineerd plan om de Dame aan de groente te helpen. Aan het eind van dit programma van 7 weken snakt ze naar sperziebonen, kun je haar ’s nachts wakker maken voor tuinbonen en wil ze bij de Japanner alleen nog maar Edamame bonen i.p.v. kipnuggets.

De eerste belangrijke stap is een goede kennismaking met de boon. Hierbij heb ik gezocht naar de boon waar ik zelf het beste gevoel bij heb. Het was moeilijk kiezen tussen de Robusta en de Arabica maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Het programma begint met een kennismaking met de Arabica.

De oefening met bonen

Op een mooie woensdag togen we naar mijn favoriete bonenhandel, De Klasbak in Zuidlaren. Zelf bestelde ik een dubbele espresso en De Dame kreeg een babyccino. Om het groente spektakel helemaal af te maken bestelde we ook een groot stuk carrotcake. Met pen en notieblok in de aanslag aanschouwde ik het moment en schreef alle bevindingen op. Het was een goede eerste sessie. Vele sessies volgden en werden steeds boven verwachting goed doorstaan.

Mission failed

Het was zondagochtend aan het einde van week 7 van Operatie Boon. De zon komt net boven de horizon en verlicht de achterkant van de gordijnen van de slaapkamer van De Dame. De is het moment om kenbaar te maken dat ze wakker is. Een luid PAPA MAMA PAPA MAMA weerklinkt door ons huis. Hlas slaapdronken loop ik naar haar kamer en zie door de spleetjes van mijn ogen De Dame in haar bedje staan. Ze kijkt me aan en roept ‘KOFFIE?’

We lopen de trap af, ik maak koffie en schuim melk op. Met z’n allen genieten we van het steeds wakkerder worden. En door de koffiekringen heen zet ik een grote streep door Operatie Boon.

Groente komt later. Nu eerst koffie.

Scroll naar top